menu
Word Lid
Programmapunten Vlaams Belang Hechtel-Eksel
Gemeenteraad

Wie al eens een gemeenteraad heeft bijgewoond in Hechtel-Eksel zal gemerkt hebben dat dit slechts een schijnvertoning is om de vooraf genomen beslissingen van het college van burgemeester en schepenen te bekrachtigen. Het college heeft immers een meerderheid en kan in principe elke beslissing “doordrukken” zonder rekening te houden met de standpunten van de raadsleden uit de oppositie.

De standpunten en argumenten van de oppositie worden onder het huidige bestuur wel aanhoort maar amper of nooit meegenomen in de beraadslaging. Ongeacht de standpunten die tijdens gemeenteraden tot uiting komen is de beslissing reeds genomen. Dit word pijnlijk duidelijk wanneer we opmerken dat enkele raadsleden zelf de moeite niet nemen om te luisteren naar wat geargumenteerd word en enkel op hun smartphone, tablet of laptop bezig zijn met zaken die absoluut niets met hun functie als gemeenteraadslid te maken hebben. Dit is beschamend voor het ambt, de collega’s raadsleden en vooral de burger.
Bij het Vlaams Belang streven we er naar om alle standpunten te aanhoren en deze mee te nemen in de uiteindelijke beslissing. Niemand is perfect en een andere kijk op bepaalde zaken is dus nooit onbelangrijk.
Wij hebben ook opgemerkt dat de gemeenteraden op een bijna dictatoriale manier voorgezeten worden. Daarom zouden we de mogelijkheid willen bekijken om de gemeenteraden te laten voorzitten door een lid van de oppositie. 

Transparantie en burgerbevraging

Bij het Vlaams Belang streven we naar meer transparantie. Vaak staat de beslissende macht niet op dezelfde lijn als de burger en zijn de standpunten en bekommernissen bij het gemeentebestuur niet bekend of word er zelf geen interesse in getoond.

Belangrijke beslissingen nemen we dus bij voorkeur na een burgerbevraging. Volgens ons is dat de meest democratische beslissing.

Wij doen niet aan “vriendjespolitiek”. Voor het gemeentebestuur zou het de absolute prioriteit moeten zijn om de burger op de eerste plaats te stellen.

Met het Vlaams Belang zijn wij met het oog op transparante communicatie met de burger ook steeds voorstander om na gemeenteraden niet enkel de notulen (Besproken agendapunten en uiteindelijke beslissing) publiek te publiceren maar tevens ook de zittingsverslagen. Enkel door de zittingsverslagen te publiceren kan de burger zich een beeld vormen van wat er juist besproken is, op welke manier, welke tussenkomsten er waren en hoe men tot de uiteindelijke beslissing gekomen is. Deze zittingsverslagen moeten ons inziens op eigen initiatief van het bestuur gepubliceerd worden en niet slecht bij opvragen door een derde partij.

Religie

Vrijheid van religie is een absoluut recht, in tegenstelling tot wat andere partijen en een groot deel van de bevolking denkt, geldt dit ook voor het Vlaams Belang. Wij willen wel benadrukken dat er een onderscheid gemaakt dient te worden tussen enerzijds de mens en anderzijds de ideologie. Vaak zien we dat deze in sommige religies zo hard in elkaar verweven zijn dat ze omwille van hun ideologische standpunten onverenigbaar is met onze manier van leven. Het gaat hier met name over vrouwen -en holebi-rechten en het respect voor de democratie.

Omwille van deze reden vinden wij dat religie niet moet gesubsidieerd worden. Niet met Vlaams belasting geld en niet vanuit het buitenland.

Ook het uitreiken van bouwvergunning voor de bouw van gebedshuizen moet met zeer veel omzichtigheid gebeuren.


Deze problematiek speelt ook in onze gemeente. Zo is de moslimgemeenschap op zoek naar een nieuwe, grotere locatie. De keuze hiervan is er één die weloverwogen genomen moet worden.

Wij wensen actief mee te denken en te luisteren naar hun bekommernissen maar zonder dat we uit het oog mogen verliezen dat deze religie geen invloed mag hebben op onze eigen Vlaamse cultuur.

Verkeersveiligheid

De burger, de toerist, de pendelaar, iedereen heeft baat bij een veilige verkeersituatie. Vaak is het echter onmogelijk om een situatie uit te denken waarmee iedereen tevreden is. Zo staat de burger vaak lijnrecht tegenover de lokale handelaar en is het voor het gemeentebestuur onmogelijk om steeds een ‘gulden middenweg’ te vinden. Het is dus van belang om te streven naar een zo groot mogelijk consensus bij alle infrastructuurwerken zonder dat één partij voorrang krijgt op de andere.

Op het gebied van verkeersveiligheid vinden wij bij het Vlaams Belang dat het absoluut belangrijk is om te luisteren naar de mensen die in de directe omgeving wonen. Het zijn meestal zij die een goed zicht hebben om de verkeersituatie die zich in hun omgeving voordoet.

Concreet zijn er enkele punten die voor ons herbekeken moeten worden. Het gaat hier met name over de situatie aan de opritten van de Aldi/Action en Colruyt, de oprit van de Albert Heijn en het recht van doorgang voor tractoren op de F74.

Veiligheid en welzijn / handhaving

In een propere en veilige gemeente is het fijn om te wonen.

Daarom ijveren wij ervoor om onder andere streng op te treden tegen sluikstorten. In tegenstelling tot de beslissingen van het huidige gemeentebestuur opteren wij ervoor om aan de gekende sluikstorten (i.e. aan de glasbollen aan In Den Brand) echte camera's te plaatsen in plaats van dummies. Zo is er niet enkel een ontradend effect maar kan er ook bij effectief storten gehandhaafd worden.

Een bijkomend positief effect is tevens op locaties zoals In Den Brand, dat dit naar toeristen, wandelaars en fietsers een positieve indruk van onze gemeente geeft.

Op het gebied van veiligheid zoals enkele hangjongeren en het dealen van drugs op bepaalde locaties is het belangrijk dat we de drempel om te melden voor burgers zo laag mogelijk maken. Bij rondvraag is gebleken dat burgers vaak bang zijn om onregelmatigheden te melden uit angst dat zij niet anoniem zouden blijven en hierdoor in de problemen zouden komen. Ook hebben burgers vaak het gevoel dat er met hun individuele klachten toch niets gebeurd omdat ze niet belangrijk genoeg zijn. Niets is echter minder waar.

Daarom zouden wij een meldpunt willen oprichten waar burgers anoniem meldingen kunnen maken van onregelmatigheden die ze opmerken. Met deze informatie kunnen we in samenwerking met politiezone Kempenland op deze plaatsen optreden. Door de plaatsing van camera's op ook deze locaties is er tevens wederom een ontradend effect waardoor er mogelijk niet opgetreden hoeft te worden. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Bij het Vlaams Belang vinden wij dat de functie van de wijkagent een belangrijke rol speelt in de veiligheid, handhaving en het algemene veiligheidsgevoel. Helaas zijn de wijkagenten enkel in Hechtel bereikbaar en slechts op beperkte tijdstippen. Het is voor inwoners van Eksel soms moeilijk om zich naar Hechtel te verplaatsen. Daarom zouden wij graag zorgen voor een locatie in Eksel waar de burger terechtkan voor een afspraak met een wijkagent. Zo zouden wij willen bekijken of het oude gemeentehuis in de nabijheid van De Geer hiervoor kan dienen.

Financiën

Een sterke financiële toestand is de basis voor goed bestuur. Zonder gezonde financiën zal nagenoeg elke beslissing die door bestuur genomen word overschaduwd worden door een schuldenlast op elke inwoner van de gemeente. Het is voor het Vlaams Belang van essentieel belang dat de “gemeentekas” op orde is of zo snel mogelijk op orde gebracht wordt. Tijdens de huidige legislatuur is de schuld per burger weer drastisch toegenomen.* Toegegeven was het een zware periode met de Covid-crisis en het conflict in Oekraïne maar zeker dan moeten we inzien hoe kwetsbaar we zijn. Bij het Vlaams Belang vinden we dat we in eerste instantie ons geld moeten inzetten waar dit het meest van belang is en in deze tijden ook enkel daar. In crisistijden is het niet opportuun om gelden te spenderen aan onnodige luxe. Dit wil concreet zeggen dat er soms moeilijke en onpopulaire beslissingen moeten genomen worden om de financiën niet te laten ontsporen.

De burger een rad voor ogen draaien door zichtbaar te investeren in zaken die geen noodzaak zijn in crisistijden of tijden van grote onzekerheid is voor het Vlaams Belang niets anders dan slecht bestuur.

Met het oog op transparantie zijn wij van mening dat er minstens tweemaal per jaar gerapporteerd moet worden over de financiële toestand. Hiermee bedoelen we dat deze rapportering publiek moet zijn en aldus de burger hier inzage over moet kunnen nemen.

*cijfers ter inzage bij het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur.

Jeugd

Niet tegenstaande het feit dat de gemeentelijke financiën op orde moeten zijn is investeren in de jeugd wel investeren in de toekomst. Daarom vinden wij het belangrijk dat jongeren ten volle de ruimte kunnen krijgen om zich te ontwikkelen in een goede jongerengemeenschap.

Door gebrek aan een regelmatig uitgebaat jeugdhuis, dat zich tevens op een onveilige plaats bevindt gaan jongeren zich op andere plaatsen zonder deftig toezicht groeperen. Wij opteren ervoor om de mogelijkheden te bekijken om een jeugdhuis op te richten aan de domeinen van De Hoef. Er is hier een mooie infrastructuur die jongeren alle kansen geeft om zich te ontplooien in een veilige omgeving onder toezicht van volwassenen. Tevens zal dit jeugdhuis zich bevinden in een verkeersluwe, groene omgeving die daarenboven ook de veiligheid op de Hasseltsebaan ten goede komt. De lokalen aldaar zullen een nog niet nader bepaalde andere bestemming krijgen.

Zorgen wij nu voor de jonge generatie dan zorgt de jonge generatie later voor ons.

Verstedelijking

Velen benijden ons wanneer zij onze gemeente bezoeken. Hechtel-Eksel is in tegenstelling tot veel Vlaamse steden en gemeenten een rustige landelijke gemeente vol groen. Wij merken tot onze spijt op dat dit landelijke karakter steeds meer ten kosten gaat van de verstedelijking. Appartementencomplexen rijzen op uit elke leegstaande bouwkavel met als gevolg grijze en ongezellige dorpskernen. We moeten een halt toeroepen aan grote bouwcomplexen.

Er dient meer aandacht besteed te worden aan groeninrichting zoals kleine parkjes, speeltuinen en ontmoetingsplaatsen.

Wij hebben het geluk in een om in een nog relatief groene en gezonde omgeving te wonen. Laten we dit voor onszelf en vooral voor onze kinderen zo veel mogelijk zo houden.

Economie

Onze contreien bulken van de kennis en mensen die de handen uit de mouwen willen steken. Echter krijgt elke sector klappen. Dit is natuurlijk zo over heel Vlaanderen. Maar waarom is het dan zo dat de kleine zelfstandige in onze gemeente door het bestuur met minachting wordt aangekeken? Wij willen er toch allemaal voor zorgen dat de impact op onze lokale economie zo veel mogelijk beperkt blijft?!

Bij zowat elke investering wordt er gekeken naar grote bedrijven die vaak buiten onze gemeentegrenzen gevestigd zijn. Een niet nader genoemd gemeenteraadslid durfde zelf tijdens een gemeenteraad te verklaren dat onze gemeente niet voldoende ‘fatsoenlijke bedrijven met kennis van zaken” had om een bepaald werk voor de gemeente uit te voeren terwijl het voor dat type werk een totale onwaarheid was.

Indien de gemeente opdrachten uitgeeft waarvoor er een keuze is voor een lokaal bedrijf dan moet dit zo veel mogelijk voorrang krijgen.

Conclusie

Wij van het Vlaams Belang zijn er niet enkel om te drukken waar het pijn doet. Wij willen mee besturen En samenwerken met iedereen die onze gemeente en onze inwoners een warm hart toedraagt. Niemand is perfect, ook wij niet. Maar samen kunnen we er wel naar streven!






ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF