menu
Word Lid
“Coronamaatregelen onderwijs duperen kinderen”

Het Overlegcomité heeft vrijdag beslist dat kinderen vanaf 6 jaar een mondmasker moeten dragen. Ook sluiten de scholen een week vroeger voor de Kerstvakantie. “Goed dat de scholen niet volledig sluiten, want dat zou helemaal nefast geweest zijn voor de onderwijs- en ontwikkelingskansen van onze jeugd”, reageert Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers. “Maar wat heeft een sluiting in drie weken voor nut als we nu besmettingen willen aanpakken? Bovendien mogen we niet vergeten dat de mondmaskerplicht voor jonge kinderen een zeer ingrijpende maatregel is die andere (mentale) gezondheidsnadelen met zich zal meebrengen.”

Vrijdagmiddag kwam het Overlegcomité met een reeks nieuwe coronamaatregelen voor het onderwijs om de vierde coronagolf in te dijken. De scholen sluiten een week vroeger in het basisonderwijs, waardoor er een Kerstvakantie van drie weken komt. Een onmiddellijke grote collectieve schoolsluiting, zoals het gelekte GEMS-rapport voorstelde, werd evenwel tegengehouden. “Terecht, want onze kinderen hebben nog altijd de leerachterstand uit de eerste golf niet ingehaald en sociaal-emotioneel zou een sluiting zeker problematisch zijn”, aldus Beckers.

“Ingrijpende maatregelen met kinderen als slachtoffer hadden vermeden kunnen worden met betere preventie”

“Al zijn we evenwel teleurgesteld met de mondmaskerplicht vanaf 6 jaar en de gedeeltelijke sluiting, want voor kinderen die in volle taal- en leesontwikkeling zitten, is dit erg ingrijpend”, reageert Beckers. “Daarnaast zal een klas sneller – nu al vanaf twee besmettingen per klas in plaats van drie – in quarantaine moeten volgens de nieuwe maatregelen”. Zo gaat het onderwijs terug naar de quarantaineregels zoals in september waar veel klassen onnodig in quarantaine moesten, klinkt het. “Veel klassen zullen net zoals toen de facto nu al gesloten worden tot aan de vakantie.”

“Verder is het vreemd dat men overgaat tot een sluiting van de scholen, maar dit pas binnen drie weken”, vervolgt Beckers. “Men wil toch nu de besmettingen tegengaan? Besmettingen overigens waarvan we allicht al de piek hebben bereikt? Zijn er er verder wel voldoende alternatieven onderzocht zoals meer vermijden dat er intensief contact is tussen jonge kinderen en zwakkeren of ouderen? En gaan we nu niet net méér contact gaan aanmaken tussen grootouders en kinderen, wier werkende ouders holderdebolder opvang moeten zoeken?”

Beckers erkent tot slot dat we de druk op de ziekenhuizen en de eerste lijn zorg moeten doen afnemen. “Wij pleiten dan ook al bijna een jaar voor een preventieve teststrategie in onderwijs, betere ventilatie en CO2-metering in iedere klas”, besluit Beckers. “Leer toch uit de fouten en laat massaal preventief testen in scholen en voldoende ventileren zodat dit voorgoed de laatste keer wordt dat scholen dicht moesten.”


ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF